Den svart vita tråden
Föreningspolicy - Den svart vita tråden
2 Föreningspolicy – Den Svart-vita Tråden. 2
2.1 Barn- och ungdomspolicy. 2
2.2.2 Våra ledare ska aldrig. 3
2.3.2 Våra spelare ska aldrig. 4
2.3.3 Träningsavgift- medlemsavgift 4
2.3.4 Unga spelares övergång till annan klubb under säsong. 4
2.9 Policy avseende kränkningar och övergrepp. 7
2.11 Policy för sociala medier och användande av mobiltelefon. 8
3 Åtgärder om man inte följer Svart-vita tråden. 8
1 Introduktion 1.1 Verksamhetsidé
Motala AIF Fotbollsklubb är en ideell klubb som erbjuder fotbollsglädje och en kvalitativ fotbollsverksamhet från knatte till senior.
Värdegrunder handlar ytterst om relationer människor emellan. Motala AIF Fotbollsklubb är en del av Motala AIF Idrottsallians som sammantaget har fastställt en gemensam värdegrund att samlas omkring. Vår värdegrund är formulerad utifrån fyra viktiga perspektiv och ska ses som en guide för våra medarbetare och medlemmar att samla sig kring.
- Alla är välkomna hos oss
- Vi uppmuntrar varandra i både med- och motgång
- Vi visar alltid respekt
- Våra ledare är välutbildade
- Vi har en rak och tydlig kommunikation
- Vi tillåter inte fusk i någon form och följer alltid respektive SF:s upprättade regler
- Vi tar helt avstånd ifrån droger, doping och andra otillåtna preparat
- Vi tar avstånd från alla former av diskriminering och trakasserier
- Vi värnar om alla medlemmars trivsel
- Vi bygger vårt engagemang på glädje
- Vi gläds åt framsteg och framgång
- Varje individ ges möjlighet att utvecklas socialt, fysiskt och idrottsligt efter sina egna förutsättningar
- Vi ska utveckla vår organisation så att den blir starkare och mer attraktiv för alla
- Vi jobbar aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare och arbetsplats
- Vi jobbar aktivt för att utveckla samarbetet mellan klubbarna i alliansen
- Vi ska utveckla och värna om våra anläggningar så att de blir mötesplatser och tillgångar för alla föreningar i regionen
2 Föreningspolicy – Den Svart-vita Tråden
Den Svart-vita tråden är namnet på vår samlade föreningspolicy som innehåller klubbens samtliga policys. Ambitionen är att med denna policy som grund underlätta styrningen av Motala AIF Fotbollsklubb. Styrelsen är ytterst ansvarig för att hålla dessa policys uppdaterade.
Målet med klubbens barn- och ungdomsverksamhet är att den ska hålla en så pass hög kvalitet att vi i slutändan ska kunna förse vår A-trupp med 2-3 spelare från varje årskull. Vår verksamhet ska vara intressant och rolig, och drivas av så välutbildade ledare att våra barn och ungdomar fortsätter med sitt idrottsliv in i seniorålder.
Nya ledare ska genomföra en Grundledarutbildning inför den första säsongen efter Kul med Boll.
Under år ett eller senast år två ska minst en, gärna två ledare genomföra Diplom C-utbildning.
Våra ledare ska följa vår Spelarutbildningsplan, SUP (bilaga 1). Målsättningen är att våra lag ska träna på liknande sätt från tidig ålder upp till förberedande akademi. Fokus på teknik, driva boll, mottagning, passning och ny rörelse. Våra barn och ungdomar ska uppmuntras att hela tiden under press våga söka efter en svartvit kompis. Vi ska känna oss trygga i att hålla i boll och alltid söka ett spel, även om man ibland misslyckas. Allt enligt SUP.
Resultat i matcher är helt ointressant fram till det år spelarna fyller 13, fokus ska vara på glädjen och att hela tiden vilja och våga spela till varandra. Att prata positivt och uppmuntra varandra.
Motala AIF Fotbollsklubbs barn- och ungdomsverksamhet är en verksamhet öppen för alla. Till och med 14-års ålder så är det totalbredd som gäller. Under det år man fyller 15 anpassas verksamheten och barnen förbereds för vår Akademi.
Inom barn- och ungdomsverksamheten är ett visst mått av nivåanpassning ett måste. Vi ska se och utbilda samtliga spelare inom verksamheten. Vissa övningar kan ibland nivåanpassas för att tydligare hjälpa de som ligger längre bak och utmana de som ligger längre fram. Barnen utvecklas väldigt olika från år till år. Detta är upp till varje ledare att känna av och anpassa. Vid tveksamheter ska man ta kontakt med föreningens ungdomsansvariga eller rutinerad ledare.
Från det år man börjar spela 7 mot 7-spel kan man vid stora barngrupper anmäla två eller flera lag i olika nivå gällande matchspel. Lätt och medel. Allt för att kunna stimulera och utmana alla barn oavsett hur långt man har kommit i den individuella utvecklingen.
Viktigt är att man under säsongen låter samtliga barn testa på spel i de olika nivåerna. Naturligt är att de barn som ligger långt fram i sin utveckling gör fler matcher på medelnivå och de som är nya eller för tillfället ligger längre bak i sin utveckling gör fler matcher på lätt nivå. Detta kan under säsongen ändras, barnen utvecklas hela tiden och kan ta stora kliv i sin utveckling och behöver större stimulans.
De barn som ligger långt fram i sin utveckling kan (om det passar berört lag) få möjlighet att träna och eventuellt spela match med äldre lag, allt för att främja den personliga utvecklingen och för att få den utmaning och stimulans man eventuellt behöver. Detta ska ske i samråd med det äldre lagets tränare och inte innebära att man under säsong byter lag. Detta ska i så fall ske med ett roterande schema och ska inte vara belastande för det äldre laget.
Våra ledare representerar alltid Motala AIF Fotbollsklubb. Därför ska ledarna vara lojala mot klubben och dess beslut, vara goda föredömen såväl internt som externt. Ledaren ska själv vara delaktig i att säkerställa en god kommunikation med klubbens styrelse.
- Känna till och följa klubbens föreningspolicy Svart-vita Tråden.
- Vara engagerade och positiva, rättvisa och ärliga och främja en god gemenskap.
- Informera och ha god dialog med spelare och föräldrar om klubbens policy, vilka regler som gäller och beskriva konsekvenser som existerar om dessa inte följs.
- Vara tydliga i sitt ledarskap och alltid använda ett vårdat språk och kroppsspråk.
- Komma väl förberedda till träningar, matcher och andra arrangemang.
- Respektera och behandla alla spelare på ett likvärdigt sätt.
- Ta till sig den utbildning klubben erbjuder och följa den utbildningsplan som gäller både för de själva och spelarna.
- Uppträda respektfullt mot gästande lag och funktionärer.
- Organisera sitt lag, delegera arbetsuppgifter, vara först och sist på plats vid träningar och matcher alternativt delegera till annan vuxen i lagets närhet.
- Alltid rådgöra med styrelsen innan beslut tas, eller vid förändringar i ungdomslag, såsom att pausa eller stänga intag av nya spelare, nedläggning av lag, avstängning av spelare etc.
- Säkerställa att alla som är med i matchtruppen i breddlag/ungdomslag får speltid.
- Prioritera sina spelares skolgång och påverka i en positiv riktning, ha förståelse för deras andra idrotter och intressen samt vara öppna för nya idéer.
- Uttala sig negativt om eller till domare, ledare, publik, spelare eller matchfunktionärer
- Rikta negativ kritik till andra klubbar
- Vara ensam med spelare/barn/ungdom i omklädningsrum
Våra spelare representerar i viss mening alltid Motala AIF Fotbollsklubb. Spelarpolicyn måste läsas med hänsyn till spelarens ålder, ju äldre spelare desto större eget ansvar.
- Vara lojala mot klubben och dess beslut, vara goda föredömen såväl inom som utanför klubben.
- Känna till och följa klubbens föreningspolicy Svart-vita Tråden.
- Komma väl förberedda och rätt utrustade till träning och match, hålla reda på tider och platser samt informera sina ledare vid förhinder.
- Ha ett vårdat språk, vara en god kompis, hjälpsam, glad och positiv.
- Visa ödmjukhet och respekt mot ledare, med- och motspelare samt funktionärer, dvs. agera ”Fair Play”.
- Ansvarar för sin egen utveckling och ambitionsnivå.
- Ska alltid sätta sin skolgång före fotbollen.
- Uppträda störande eller visa dåligt engagemang under träning eller match.
2.3.3 Träningsavgift- medlemsavgift
Har spelare inte betalat medlemsavgift senast 31/1 och träningsavgift senast 28/2 årligen tillåts spelare inte delta klubbens träning och spel.
2.3.4 Unga spelares övergång till annan klubb under säsong.
Detta tillägg till klubbens policy, föranleds av de övergångar som sker i samband med att spelare lämnar grundskolan och väljer att studera på ett fotbollsgymnasium som har status nationellt intag (NIU). Motalas gymnasieskolor är i dagsläget inte NIU-certifierade. Dock är det i allt väsentligt applicerbart på alla övergångar till och med 16 års ålder.
Spelare som har för avsikt att byta klubb någon gång under säsong, 28/2 – 1/8, har följande alternativ att välja mellan;
- Skrivas över till den nya klubben innan träningsavgiften betalas. Spelaren deltar inte i träning eller tävling med Motala AIF Fotbollsklubb.
- Betala träningsavgift, träna och tävla med sitt lag i Motala AIF Fotbollsklubb under vårsäsong, samt träna med den nya klubben men tävla för Motala AIF Fotbollsklubb under höstsäsongen.
- Klubben kan inte tvinga en spelare att fullfölja säsongen men det är önskvärt att spelaren stannar under hösten. Spelare som accepterar klubbens policy är alltid välkommen tillbaka.
- Spelare/föräldrar ombeds notera att betalda medlems- och tränings-avgifter inte till någon del återbetalas.
Motala AIF Fotbollsklubb har ett sponsorsamarbete som gäller för klubbens spelare från och med 15 år. Spelare som inte följer detta får inte delta i klubbens träning och spel.
Vår träningspolicy riktar sig till akademi- samt a-lagsspelare.
- Är du sjuk, meddela din ledare
- Vid skada, håll en dialog med ledare om hur du ska göra.
- Var ombytt och klar 5 min innan utsatt träningstid för genomgång.
- Fyll din egen vattenflaska.
- Benskydd ska alltid vara på, ingen kollektiv träning om du inte har det.
- Om du är sen till träningen och inte har meddelat ledare detta har ledaren rätt att inte tillåta medverkan på träningen.
- Om du inte tillåts delta i kollektiv träning, tränar du enskilt löpning eller gym. Ha dialog med din ledare som beslutar detta i samråd med spelare.
Som spelare i Motala AIF Fotbollsklubb accepterar tillsägelser, eller att bli bortplockad från träning, om spelaren:
- Tjafsar med eller gnäller på Motståndare – Medspelare – Ledare.
- Inte accepterar instruktioner under pågående träning.
- Använder mobiltelefon eller kamera i omklädningsrummet.
- För det som sägs ovan, markerar ledaren tydligt och inväntar bekräftelse från spelaren vid första tillfället. Om det upprepas får spelaren ”rött kort” från den träningen.
- Vid upprepade tillfällen av negativt beteende meddelas spelaren om avstängning från träning och/eller match.
- Könsord eller kränkande behandling/gester under träning = Rött kort för den träningen.
- Spelaren städar alltid efter sig på sin plats i omklädningsrummet.
- Lägg utrustningen där den ska vara.
- Plats bestäms av lagets ledare.
- Inget får vara kvar på golvet.
- Alla hjälper till med att få gemensamt material insamlat.
- Ingen lämnar lokalen innan allt material är insamlat.
Vår matchpolicy riktar sig till akademi- samt a-lagsspelare.
Normalt meddelas laguttagning sista träningen innan match, men det kan också bli på matchdagen.
- Respektera uttagning av spelartrupp till match, samt startelva.
- Spelare som börjar på bänken får inte visa missnöje mot gruppen och/eller ledare.
- Spelare som vill få en förklaring rörande trupp/laguttagning, ska kontakta ledare inför första träningen efter match.
- Om du inte är i tid till avresan vid bortamatch så går bussen utan dig, om du inte meddelat godtagbart skäl till sen ankomst.
- Inför uppvärmningen innan match ska alla vara på planen den tiden som sagts.
- Vi strävar alltid efter att ha matchgenomgång 75 - 90 min för utsatt avsparkstid, efter genomgången gör spelaren sina matchförberedelser.
- Spelare ska alltid bära de av klubben anvisade träningskläder vid träning/matchuppvärmning.
- Innan avspark samlar lagkapten laget.
- Spelare ska alltid använda det skofabrikat som klubben eventuellt har ett sponsoravtal med.
- Fokusera på det vi kan påverka för att minimera onödiga varningar/utvisningar.
- Alla uttagna ska normalt få speltid.
- Alltid laget före jaget.
- Vid insläppt mål ska alla samlas vid lagkaptenen.
Spelare ska:
- Alltid följa matchplanen och ledarens matchcoachning så länge matchen pågår.
- Respektera att bli utbytt utan att visa missnöje.
- Aldrig visa missnöje vid misstag, som missad passning/målchans etc.
- Alltid visa rätt kroppsspråk och använda korrekt språkbruk mot varandra.
Spelare som sitter vid sidan ska:
- Alltid vara förberedd på inhopp genom att ha utrustningen på.
- Hålla igång när ledare säger det.
- Stötta laget.
- Hantera förlust med ett sportsligt kroppsspråk och språkbruk.
- Diskutera inte i negativa ordalag med någon.
- Låt inte din besvikelse få utlopp i fysisk handling.
- Hantera vinst med ett sportsligt kroppsspråk och språkbruk.
- Visa din glädje på ett sätt som inte är stötande för någon i din omgivning.
- Städa efter dig som efter avslutad träning
- Hantera om du inte fått någon speltid med ett sportsligt kroppsspråk och språkbruk.
- Vi välkomnar och hoppas på föräldrarnas engagemang och delaktighet i barnens fotbollsutövande.
- Föräldrarna ska, på uppmaning av ledare eller ungdomsansvariga, ta del av klubbens policy och information rörande aktuella lag.
- Föräldrarna får inte glömma att allt fotbollsutövande i klubbens barn- och ungdomsfotboll sker på barnens villkor. Stötta barnen men sätt inte press på dem. Siffermässigt resultat i matcher är underordnat spelarens utveckling.
- Föräldrarna betraktas som klubbens ansikte utåt. Därför ber vi er tänka på att uppträda på ett korrekt sätt mot spelare, ledare och funktionärer samt använda ett vårdat språk.
- Vi ser gärna att föräldrarna framför sina åsikter till ledarna, dock inte under eller i samband med träning eller match. Föräldrarna förväntas vara lojala mot ledarna och deras beslut.
- Vi ber även föräldrarna att informera ledarna om viktiga förhållande rörande barnen t.ex. allergier, sjukdomar, skolarbete o. dyl.
- Vi vill att våra föräldrar ska känna delaktighet i vår verksamhet. Det kan t.ex. ske genom att gå på A-lagets matcher, bli ledare eller på annat sätt hjälpa till i klubben.
- Föräldrar förväntas arbeta ideellt på minst ett pass under Vätternrundan.
- Spelare, ledare och i förekommande fall föräldrar ska vårda allt klubbens material på ett så bra sätt som möjligt, i syfte att säkerställa tillgång samt minimera klubbens kostnader.
- Från och med 11-mannaspel ska endast det material som följer av klubbens avtal med materialsponsor användas och eventuellt reklamtryck ska godkännas i förväg av klubbens ungdomsansvarig som kan lämna besked om vad som gäller från tid till annan.
Motala AIF Fotbollsklubb delar varje år, förutsatt att det är ekonomiskt möjligt, ut ett lagbidrag för varje serie klubben deltar i. Syftet med lagbidraget är att bidra till kostnadstäckning för drivmedel i samband med resor till lagets bortamatcher. Det är upp till respektive lag att definiera principen för planering och fördelning av bidraget. Bidraget är olika stort för 5, 7/9 respektive 11-manna lag.
För ungdomsfotboll upp till och med 14 år gäller, utöver ovanstående, att samtliga resor som företas i klubbens namn, exempelvis resa till bortamatch eller till cupspel, bekostas av individen och organiseras av den ledare eller förälder som utsetts att ansvara för reseplanering och samordning.
För akademins resor tillhandahåller klubben två minibussar för resor till bortamatch. Bussarna kommer också att användas av klubbens seniortrupper, för resa till bortamatch på orter inom en radie av 120 kilometer från Motala.
Prioritetsordningen i händelse av samtidiga resor är:
- Seniorlag
- Akademi (inom akademi, längsta resväg)
- Ungdomslag 14 år
Föraren av minibuss måste vara över 25 år och haft svenskt körkort i minst 5 år, känna sig trygg med uppgiften och ansvaret, samt ha truppens anhörigas förtroende.
2.9 Policy avseende kränkningar och övergrepp
Klubbens rutin bygger på de principer som Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet antagit.
- Barn och unga ska inom Motala AIF Fotbollsklubb känna trygghet i sin fotbollsmiljö.
- Kränkningar kan vara av olika slag; sexuella, homofobiska, rasistiska m fl.
Även språkbruk, beteende i kamratkretsen, i match- o träningsmiljö, beteende mot domare och på sociala medier ska uppmärksammas/följas upp. - Ledare inom Motala AIF Fotbollsklubb ska vara medvetna om att övergrepp o andra kränkningar kan ske i de mest skiftande miljöer och själva vara ett föredöme på området som denna rutin behandlar.
- Regelbunden utbildning inom området skall hållas för att uppnå en god kunskap och insikt inom ledarkretsen.
- Föräldragruppen skall av Motala AIF Fotbollsklubb informeras om rutinens innehåll och konsekvenser.
- Varje ledare skall lämna utdrag ur misstanke- och belastningsregistret på begäran av styrelsen eller dess utsedde ungdomsansvarige.
- Vid upptäckt eller misstanke om brott och kränkning av barn/ungdomar skall detta omedelbart anmälas till Breddansvarig inom Motala AIF Fotbollsklubbs styrelse eller till styrelsens ordförande. Samma regler gäller för incidenter som har med annat icke lämpligt uppförande i samband med match/träning eller skrivningar på sociala medier
- Brottsliga handlingar skall alltid polisanmälas och utredas av polis/socialtjänst efter beslut av styrelsen eller dess ordförande.
- Disciplinära åtgärder mot ledare/spelare styrs av klubbens policydokument
- Uppgjorda idrottstävlingar eller del av idrottstävlingar, så kallad matchfixing, är ett allvarligt hot mot tävlingsidrottens framtid. Att idrotten präglas av rent spel är en grundläggande förutsättning för idrottens trovärdighet och fortlevnad. All form av matchfixing är därför absolut förbjudet.
- Det är av stor vikt att alla inom klubben tar problemet med manipulerade matcher på allvar och att vi även lär oss hur vi ska agera vid spel och vadhållning i samband med matcher för att minimera risken för matchfixing.
- Matchfixing är en brottslig handling som alltid kommer att polisanmälas och utredas av de instanser som normalt sköter sådana utredningar. Den spelare/medlem som ertappas kommer omedelbart att uteslutas ur klubben, utan att få återbetalning av medlemsavgift eller andra erlagda kostnader.
2.11 Policy för sociala medier och användande av mobiltelefon 2.11.1 Sociala medier
- Spelare/Ledare får aldrig göra inlägg eller publicera bilder på sociala medier som kan skada klubben eller en enskild person.
- Det är inte klubbens ansvar eller skyldighet att bevaka eller styra en spelare/ledares privata inlägg och bilder på sociala medier, men klubben ber var och en att i mesta möjliga mån undvika att publicera något som inte ligger i linje med vår värdegrund.
- Ingen fotografering i omklädningsrum
- Ingen mobilanvändning 10 min innan utsatt träningstid
- Ingen mobilanvändning 10 min efter tränings slut
- Ingen mobilanvändning efter matchgenomgång
- Ingen mobilanvändning 10 min efter matchens slutsignal
- Ingen mobilanvändning under matchen och i paus
- Inga sms eller telefonsamtal till tränare/ledare/sportansvarig efter match. Är det något spelaren vill ta upp, så bokas ett möte 1–3 dagar efter match
- Vid särskilda fall kan mobil finnas tillgänglig för ledare
3 Åtgärder om man inte följer Svart-vita tråden
Om en spelare inte följer Motala AIF Fotbollsklubbs föreningspolicy den Svart-vita Tråden så ska ledaren i första hand försöka lösa problemet. Föräldrar involveras alltid då spelaren är under 18 år.
- Varning från ledare. Förklara vilket beteende som observerats och vilka konsekvenser det medför. Kom överens om vilken beteendeförändring som krävs för ett gott samarbete.
- Samtal med styrelsen. Om beteendet fortsätter trots varning tas diskussion med spelare/förälder och utsedd från styrelsen.
- Avstängning.
- Byta/Lämna klubb. Styrelsen äger rätt att besluta om uteslutning ur klubben utan återbetalning av medlemsavgift eller andra erlagda kostnader.
Om en ledare i föreningen bryter mot föreningens verksamhet och utbildningsplan, eller inte följer den Svart-vita Tråden har vi alla en skyldighet att ta upp detta med den aktuella ledaren. Om situationen inte förbättras inleds dialog med ansvarig från styrelsen. Om situationen inte förbättras kan det bli aktuellt med uteslutning. Beslut om uteslutning fattas av styrelsen.
MOTALA AIF FK
Orgnr. 824000-9384
Idrottsparken Motala AIF FK
Bangårdsgatan 3
591 35 Motala
Tel: 0141 - 22 32 63
www.maiffotboll.se
Värdegrunds ansvarig i Motala AIF FK,
ordförande Joakim Ljungqvist